Täysi malja

Kun kuusikymppisiä vietetään, kilistellään usein laseja ja iloitaan hetkestä ja yhteydestä ihmisten kesken. Maljan jakaminen on historiassa aina ollut syvä yhteyden merkki. "Täysi malja" iloa ja kiitollisuutta sanotaan Paimenpsalmissakin, malja joka vuotaa yli. 

Kilistely jää tänäkin vuonna vähiin, ja ohjeita on noudatettava. Silti voimme nähdä jaetun maljan merkityksen elämässä tärkeänä. Elämän ilot ja surut, hetket ystävien kesken, ankeat ja jännittävät aamut jaetaan usein kahvikupin äärellä. 

Kuluneen vuoden aikana moni on keksinyt myös mahdollisuuden olla läsnä netin kautta. Sain itsekin osallistua opiskelutoverini kutsulla "Tuulan kammariin", jonka hän Helsingissä oli koonnut täällä Kouvolan suunnalla olevista ystävistään. Samalla ruudulla löysimme monta uutta kasvoa Kouvolastakin! Puolitoista tuntia yhdessä hujahti hetkessä. Ja maljan saattoi nostaa.

Pääsiäisenä puhuttiin myös katkerasta maljasta. Maljasta, jonka juominen on vaikeaa. Hetkestä, jonka jälkeen ei ole enää paluuta entiseen. Jeesus jopa sanoi: "Isä, pelasta minut tästä hetkestä!" Vaikeat maljat joutuu usein juomaan yksinään. Sen sijaan toisen kanssa jaettu asia voi tuntua keveämmältä, kohtuullisemmalta, vähemmän ylivoimaiselta. Siinä tulevat ystävät ja lähimmäiset kuvaan. 

Elämän suurina syntymäpäivinä voi miettiä, onko puolilleen täytetty lasi täynnä vai tyhjä. Elämänkaaripsykologia rohkaisee muistamaan, että jokaisessa elämän vaiheessa on omat kehitystehtävänsä ja niiden tuoma tuore kasvu.  Onko lasi puolillaan hyvä? Se on puhdasta vettä. Jeesus sanoi evankeliumissa, että hänen lähellään virtaa ehtymätön lähde. 

Jopa kirkossa kohotamme maljan. Se on tuo ehtoollisen "kalkki", lainasana, joka tarkoittaa viiniä sisältävää maljaa. Siinä hetkessä maljassa ei enää ole viini vaan Kristus itse.  Kilistely ja maljan kohottaminen on yleismaailmallisesti ilon ja kiitollisuuden merkki. Ehtoollisen malja, jota viikoittain pidämme tarjolla, on kuitenkin kuva jostain vielä syvemmästä: osallisuudesta Häneen, joka muistaa meidät jokaisen. 

Kirsi Hämäläinen 
kirkkoherra 
Elimäen seurakunta