Kaste ei kysy ikää, eikä vihkiminen suuria häitä

Kirkollisista toimituksista kaste ja vihkiminen ovat luonteeltaan sellaisia, että niissä voidaan ottaa tarvittaessa ”aikalisä” – niin kuin tänä koronakeväänä on osin tehtykin. Mutta nyt rajoituksia on purettu ja kesäaika antaa mahdollisuuden toteuttaa juhla myös esimerkiksi ulkona, mikä tuo avaruutta tilaisuuteen. Miltä kuulostaisi kaste tutussa kirkossa ja sen jälkeen yhteinen kahvihetki ulkona vaikkapa kotipuutarhassa? Tai kaste puutarhassa kesän vehreyden keskellä? Entä vihkiminen romanttisesti kukkien ihanassa tuoksussa tai intiimisti kauniissa kirkossa kahden todistajan läsnä ollessa?  

Jos kastetoimitus jäi perheessänne korona-ajanrajoitusten tähden toteutumatta, kannattaa rohkeasti varata aika lapsen kasteelle, vaikka suvun kastemekko ei enää mahtuisikaan lapsen päälle. Kasteen voi suorittaa kaikenikäisille ja sopiva, päälle mahtuva asu varmasti järjestyy. Kastejuhla on ainutlaatuinen mahdollisuus juhlia yhdessä uutta suvun jäsentä. Kasteen kautta lapsi pääsee seurakunnan jäseneksi ja erityisellä tavalla osalliseksi Jumalan siunauksesta, ihmistä suuremmasta rakkaudesta, joka kannattelee elämää. Seurakunnassa otamme iloiten vastaan uudet jäsenet ja tahdomme yhteistyössä perheiden kanssa luoda ainutkertaisen, lämminhenkisen kastetilaisuuden. 

Häitä valmistellaan monesti pitkällä tähtäimellä ja suurella vaivalla. On myös toinen vaihtoehto. Hääparin niin halutessa, naimisiin pääsee kirkollisesti nopeallakin aikataululla ja pienillä valmisteluilla. Jokaisen parin tilanne on ainutkertainen ja tahdomme ottaa sen seurakunnassa huomioon. Mahdollisen tulevan vihkipapin kanssa voi jo hyvissä ajoin keskustella toiveistaan ja ajatuksistaan vihkitilaisuuden suhteen. Kanttorit avustavat mielellään sopivan häämusiikin löytymisessä. Avioliittoon vihkiminen on seurakunnalle merkityksellinen toimitus. Saamme olla rohkaisemassa ja tukemassa pareja heidän elämänsä tärkeässä askeleessa ja pyytämässä Jumalan siunausta aviopuolisoiden yhteiselle matkalle.

Eija Murto
kirkkoherra
Anjalankosken seurakunta