Aikomustakin Hän kiittää

”Aikomustakin Hän kiittää.” – kiitätkö sinä? Jumala, Kaikkeuden Herra on jalomielinen. Otsikko on lainattu Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarnasta. Tuo saarna on paras koskaan kuulemani; se kestää aikaa ja monia luku- ja kuuntelukertoja.  

Elämme heinäkuuta, joka on monien mielestä paras lomakuukausi. Aika moni lomaileekin juuri nyt. Lomaan liittyy monia muitakin odotuksia kuin vain lomailua. Aiotko sinä lomalla siivota varaston, öljytä terassin, poistaa sammaleen katolta, tilata viimeinkin sen ilmalämpöpumpun, muotoonleikata havukasvit (se piti kyllä tehdä jo keväällä), laittaa kunnollisen laiturin mökkirantaan, kalustaa parvekkeen uusiksi? Aiotko vielä jotain muutakin?
Voi hyvin olla mahdollista, että läheisesi ei kiitä pelkästä aikomuksesta. Läheisesi saattaa vaatia myös aikomuksen aktuaalista toteutumista. En voi moittia läheisesi mahdollista reaktiota, sillä aivan varmasti olen itse syyllistynyt ja todennäköisesti tulen uudelleen syyllistymään samanlaiseen tyytymättömyyden ilmaisuun.  

Jumala sen sijaan kiittää aikomustakin. Toki työn Hän ottaa iloiten vastaan, mutta aikomustakin Hän kiittää. Tämä on suloisinta armon sanomaa meille, jotka usein pyrimme lomallakin suorituksiin.  Kiitä läheistäsi ja kaukaisempaakin ihmistä siitä, että hän aikoi ja suunnitteli tekevänsä jotakin. Eihän kenenkään elämässä kaikki aikomukset kai toteudu? Joskus aikomusten toteutuminen jää kiinni meistä itsestämme, joskus emme voi olosuhteisiin itse vaikuttaa. 

Aika täyttyy Jumalan antamaa tahtia. Joskus aika tuntuu loppuvan kesken. Aikeet jäävät toteutumatta. Lue tai kuuntele silloin tuo Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarna. Se tarjoaa rohkaisua, lohdutusta sekä toivoa vuoden ympäri, ei vain pääsiäisilossa. 

”Viimeisenkin Hän armahtaa ja ensimmäisestä pitää huolen: tuolle Hän antaa, tälle lahjoittaa. Hän ottaa vastaan teot ja hyväksyy aikeenkin. Hän antaa arvon työlle ja aikomustakin Hän kiittää.”

Tuula Ylikangas
Kappalainen
Elimäen seurakunta