Muista minua

Ihmisen syvä tarve tulla nähdyksi, kuulluksi, hyväksytyksi, muistetuksi ja armahdetuksi nousee monenlaisista elämäntilanteista ja valinnoista.

Päivän evankeliumin kaunis kertomus syntisestä naisesta fariseuksen kodissa on ahkeralle jumalanpalveluskävijälle tuttu. Yhteisessä ripissä rukoilemme: ”Oi sinä kaikkein armollisin, ristiinnaulittu Herra Jeesus Kristus. Armahda minua, vaivaista syntistä, ja katso puoleeni laupeutesi silmin, niin kuin sinä katsoit Pietariin, kun hän oli kieltänyt sinut, ja niin kuin sinä katsoit syntiseen naiseen fariseuksen kodissa ja ryöväriin ristin puulla.”

Pietari, monella tapaa innokkain ja vahvin, mutta myös herkin, opetuslapsijoukon johtaja. Syntinen nainen, uskossaan varmojen halveksima, joukosta omaan kastiinsa erotettu. Jeesuksen kanssa ristille tuomittu pahantekijä, oikeuden päätöksellä tuomion saanut, rikollinen. He kaikki ovat esimerkkejä rukoilemisen ja Jeesuksen seuraamisen moninaisuudesta.

Pappi ja opetusneuvos Kalevi Virtanen jakaa taannoisessa lehtihaastattelussa havaintojaan oman hengellisen elämänsä kasvun käännekohdista: ”On suuri kiusaus ajatella, että aito ihmisyys on vain puhtautta, kauneutta ja suuruutta. Tällöin pimeys itsessä täytyy piilottaa, kuten myös heikkous” Virtanen ajattelee, että mielekäs elämä syntyy, kun ihminen kohtaa totuuden itsestään.”

Kristus kävi ristintien läpi. Ihmisen puoleen katsovassa Jumalassa asuu kokemus samasta kärsimyksestä, jossa ihminen elää. Virtanen liittyy Tommy Hellstenin oivallukseen, että Kristus ei astu sisälle ovesta, vaan murtumasta. Tosiasiassa koko elämä on kuoleman ja ylösnousemuksen, kadottamisen ja löytämisen vuorottelua – vahvuutta heikkoudessa, säröjä, joista valo taittuu sisään.

Jumalanpalveluksen synnintunnustusrukous päättyy pyyntöön ”Anna minulle pyhä armosi, että minä niin kuin Pietari itkisin syntejäni, niin kuin syntinen nainen sinua sydämestäni rakastaisin ja ryövärin kanssa saisin katsella pyhiä kasvojasi taivaissa.”

Päivän evankeliumikertomus pysähdyttää tutkimaan omaa sisäistä tilaamme ja kiittämään ihmisistä, joilla on lahja ilmaista sekä sanoin että teoin rakkauttaan Jumalaa kohtaan.

Kertomus kutsuu liittymään päivän psalmirukoilijan rukoukseen ja uskoon: ”Herra, sinä olet laupias, muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi.” (Ps 25:6)

Arto Helle
Valkealan seurakunta