Suuria kysymyksiä

”Näkeehän Jumala kaikki tieni ja laskee jokaisen askeleeni.”( Job. 31:4)

Tämä katkelma Jobin kirjasta on Päivän tunnussanassa sunnuntaina. Muutama jae aikaisemmin Job pohtii: Minkä osan on Jumala taivaassaan minulle määrännyt? Mitä on Kaikkivaltias korkeuksissaan minua varten säätänyt? Isoja ihmisen kysymyksiä.

Moni muistaa Vanhassa testamentissa olevan kertomuksen Jobista, tai ehkä sen, että se kertoo kaiken menettävästä miehestä ja hänen matkastaan sopuun Jumalan kanssa. Kertomuksen tässä kohdassa Job ei vielä ollut todella kohdannut Jumalaa. Hän yrittää ymmärtää miten hänelle saattoi tapahtua niin kauheita asioita, vaikka hän oli uskonut ja turvannut Jumalaan. Jokin ei täsmää…Eikö Jumala suojaakaan, eikö oikein uskomisesta saa ”palkkiota”? Tänään varmasti aika moni ihminen maailmassa pohtii samaa kysymystä. Jokaiselle heille voin vain toivoa lohdutuksen kokemusta ja niiden kasvojen kohtaamista, jotka ovat rauhan lähde. Jumalan myötäelävien kasvojen kohtaamista. 

Toisille kesä tuo innostavan odotuksen ja ilon valosta, ehkä lomasta, ja toisille kesällä ei ole mitään merkitystä, koska on isompia ja pahempia teemoja eikä yksi vuodenaika muiden joukossa tuota mitään erityistä iloittavaa. Elämässä ja ihmisten keskellä on aina toisilleen vastakkaisia tilanteita, kokemuksia ja tunteita yhtä aikaa. Ne ovat kaikki totta. Ne eivät ole toistensa vihollisia, vaikka niitä ei kovin helposti saakaan mielessään mahtumaan vierekkäin.  

Ole vapaa olemaan juuri niissä tunteissa, joissa tämän kesän alussa olet. Tämä on sinun elämääsi nyt eikä sinun tarvitse verrata itseäsi niihin, jotka ovat eri kohdassa. Kuten Saarnaajan kirjassa sanotaan: ”Aika itkeä ja aika nauraa, aika on valittaa ja aika tanssia --- aika olla vaiti ja aika puhua”. (Saarn. 3:4,7)

Sinun tilanteesi, tunteesi ja kysymyksesi ovat arvokkaita –  ja Jumala näkee tiesi ja jokaisen askeleesi. Hän ei ole sinusta kaukana. 

Mia Räty 
Yhteisten erityistyöalojen päällikkö
Perheneuvoja
Kouvolan seurakuntayhtymä