Tosi Viinipuu (Joh. 15: 1-10)

Viime maaliskuun puolessa välissä tulevan kesän rippikoululaiset kävivät Kuusankosken kirkossa kotikirkko tutuksi -tapahtumassa. Yksi tapahtuman tehtävistä oli tunnistaa kirkossa olevia symboleja. Siellä oli yksi symbolinen maalaus, jonka merkitys ei avautunut useimmille. Kun rastin valvoja avasi maalauksen symboliikkaa hieman, nuorille alkoi valjeta kenestä ja mistä oli kysymys.

Maalaus esittää viiniköynnöstä kirkon asehuoneen oven yläpuolella. Siinä näkyy Raamattuun tallennettuja Jeesuksen sanoja, Minä olen totinen viinipuu.

Jeesus sanoo itse olevansa tosi viinipuu ja hänen seuraajiensa olevan sen oksia. Viiniköynnös on samalla kuva kirkosta - siitä yhteisöstä, joka elää uskon ja luottamuksen yhteydessä Jeesukseen.

Tärkein syy kuulua Jeesus-viiniköynnökseen on päästä siihen lähteeseen, mistä tosielämä pulppuaa.

Puutarhuri, eli Jumala, karsii liikoja versoja oksasta, jotta oksa tuottaisi hyvien hedelmien runsaamman sadon.

Karsimisen kohteiksi joutuneet asiat eivät ole niinkään sellaisia, että istumme liikaa tai syömme sokeria yli suositusten, vaan enemmänkin sitä, että kasvatamme oksistossamme katkeruutta, kovuutta, itsekyyttä ja vihaa.

Ollaksemme puussa meidän täytyy suostua puhdistettaviksi. Jumala puhdistaa sanallaan. Jeesus sanoo, pysykää hänessä. Pysyminen Jeesuksessa on pysymistä hänen sanassaan. Jos meinaamme pysyä hänen sanassaan, Jumalan sanassa, suostumme sen arvioitavaksi ja hoidettavaksi.

Sana antaa meille kasvusuunnan. Se kehottaa parannukseen ja mielenmuutokseen, sillä Pyhä Henki muistuttaa meitä, jos kasvamme vain jäkälää. Kuitenkin sana myös tuo armon ja anteeksiantamuksen. Eletyn elämän kompastukset ja lankeemukset saa uskoa anteeksi Jeesuksen sovintotyön tähden.

Saamme luottaa siihen, että Isä hoitaa viiniköynnöstään ja sen eläviä oksia – viiniköynnöshän on viime kädessä hänen. Se on taivaallinen istutus ja hedelminä ovat rauha, ilo, vapaus ja ikuinen elämä.

David Paski

pastori