Yhtä aina tarvitaan 

Jeremian kirjan luvussa 29 Jumala lupaa meille näin: Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. 

Tällä viikolla olemme saaneet juhlia Toivoa. Sen lisäksi että maamme kaikki ”Topit” ovat saaneet nimipäiväonnittelut ja kenties kakkua pöytään, on juhlittu Puolustusvoimain lippujuhlan päivää. On mielestäni sopivaa, että Lippujuhlan päivää juhlitaan juuri Toivon päivänä. Jokainen meistä tarvitsee toivoa elämäänsä.  

Hyvä tae toivorikkaalle tulevaisuudelle on vakaa ja turvallinen yhteiskunta.  Se on yhteiskunta, jossa palkat maksetaan ajallaan, jossa jokainen äänioikeutettu saa äänestää, ja jossa lapset voidaan laittaa kulkemaan turvallisesti aamulla kouluun. On tärkeä muistaa, että tämä yhteiskunta ei ole syntynyt tyhjästä ja on jotakin sellaista, joka kannattaa säilyttää ja jota kannattaa puolustaa. Haluankin lausua kiitokseni niille miehille ja naisille, jotka antavat oman työpanoksensa maamme puolustamisen turvaamiseksi. 

Tulevaisuus ja toivo ovat jotakin sellaista, joka kuuluu jokaiselle kansalaiselle.  Lauluntekijä Jarkko Martikainen on kuvannut tätä hyvin kappaleessaan ”Toivo”.  Hän kirjoittaa: 
Niille joilla ei ole ketään joiden kanssa jakaa murhettaan, Toivo. 
Niille jotka merille mieli, mutta jäivät luo kahluualtaan, Toivo. 
Niille joiden usko jo horjui, pyhään hyvyyteen ja Jumalaan, Toivo. 
Täällä on paljon tarpeettomuutta, mutta yhtä aina tarvitaan, Toivo. Toivo. 

Toivon sinulle hyvää ja rauhallista kesää, terveyttä, turvaa ja Jumalan siunausta. 

Tero Kajander
Kehitysvammaistyön pastori