Leimakirveitä

Sunnuntain evankeliumissa (Joh. 8:44-59) on kovat piipussa. Keskustelu – väittely – riita – parjaus – pilkka – häpäisy. Tällaista kehitystä näkee ikävän helposti. Hurskaasti puhutaan oman mielipiteen ilmaisusta, vaikka ainoa pyrkimys on toisen nujertaminen ja yläpuolelle asettuminen; ei suinkaan toisen vakuuttaminen tai uusien näkökulmien esittäminen. Ilmaisu ja käytetyt sanat ovat usein värikästä ja häpeämättömän törkeää tai vähintäänkin leimaavaa.

Sen ovat monet julkisuudessa olevat saaneet kokea. Nuoret muusikot puhuvat usein haastattelussa siitä, miten heidän ulkomuotoaan arvioidaan avoimesti. Viimeksi asiasta avautui Keskustapuolueen väistyvä puheenjohtaja Annika Saarikko, paljastaessaan millaisia viestejä on saanut. Vaikka ulkokuortaan voi yrittää kovettaa paineen alla, sisintään ei kuitenkaan voi.

Evankeliumin kiistakeskustelu käydään sanoja säästelemättä Jeesuksen ja juutalaisten välillä. Ei jää epäselväksi, mitä tahdotaan sanoa. Juutalaiset haukkuvat Jeesusta: ”olet porton poika”, ”olet samarialainen”, ”sinussa on paha henki, demoni”. Jeesus vastaa yhtä armottomilla ilmaisuilla: ”Ylpeilette ja kuvittelette, että isänne on Aabraham ja Jumala, mutta todellisuudessa isänne on Saatana.” Leimakirveet viuhuvat kun syytökset sinkoilevat. Evankeliumin kohta taitaa olla yksi niistä harvoista, joista on mahdoton ottaa mallia. Valitettavan tutun kuuloinen se silti on sävyltään.

”Voit turvallisesti olettaa, että olet luonut Jumalan omaksi kuvaksesi, kun käy ilmi, että hän vihaa täysin samoja ihmisiä kuin sinä itse.” Anne Lamott

Lopulta evankeliumin tähtäyspiste on aivan toisaalla, sillä se puhuu Jeesuksen jumaluudesta ja siitä, kuinka hän on ollut olemassa jo ennen aikojen alkua. Kun Jeesuksen puhe päättyy toteamukseen ”minä olin”, viitataan rohkeasti Jumalasta käytettyyn ilmaisuun.

Kirkon paastokalenteri kehotti 1.3. ”Uskossa, toivossa ja rakkaudessa ei koskaan kannata säästää”. Ne ovat hengen hedelmiä, joita vain Jumala voi meissä tuottaa. Ne ovat paljon makeampaa tavaraa kuin sisäisen sapen nostatus.

Ari Luomajoki, Valkealan seurakunnan pastori