Jos jonkun on jano…

Juhlan suurena päätöspäivänä Jeesus nousi puhumaan ja huusi kovalla äänellä: "Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joka uskoo minuun, 'hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat', niin kuin kirjoituksissa sanotaan." Johannes 7:37,38 - Tämän Jeesus puhui Pyhästä Hengestä.

Oli kyseessä lehtimajanjuhla lokakuussa. Sitä vietettiin sen muistoksi, kun kansa erämaavaelluksella asui lehtimajoissa. Sitä vietettiin myös sen muistoksi, kun syksyn hedelmäsato korjattiin. Päätöspäivän seremoniaan kuului veden noutaminen kulkueessa Siloan lammikolta temppeliin. Siellä se vuodatettiin kultapikarista alttarille ja rukoiltiin runsasta sadetta. 

Tässä yhteydessä Jeesus huusi kovalla äänellä: ” Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon!” Jokainen tietää, miltä tuntuu, jos on kova jano. Kurkkua kuivaa, suu tulee kuivaksi, tulee heikko olo, eikä jaksa mitään. Silloin paras janon sammuttaja on raikas vesi. 

Jumala on istuttanut ihmiseen halun kokea todellista rakkautta ja merkitystä elämässä. Tämä on kuin tyhjä kohta jokaisen ihmisen sielussa. Sitä tyhjää kohtaa ei voi täyttää raha, omaisuus, kunnia, menestys, arvostus, nautinnot, valta, ei edes perhe, ystävät eikä mikään katoava. Mutta Jeesus sanoo, että Hän voi tyydyttää elämän janon. Kukaan muu ei siihen pysty. Jeesus suorastaan huutaa meille. ”Tule minun luokseni ja juo!”

Joka uskoo Jeesukseen, hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat. On kolme kysymystä, johon ihmiset tutkimusten mukaan eri puolilla maailmaa etsivät vastauksia. Mistä minä olen tullut? Mihin minä olen menossa? Mikä on elämän tarkoitus? Näihin kysymyksiin Jeesus antaa vastauksen. 

Jeesus ei tyydytä elämän janoa ja virvoita vain minua, vaan Hän haluaa Häneen uskovan olevan virvoituksen lähteenä muille. Virvoitus lähtee siitä, kun saat kokea Jumalan hyvyyttä ja rakkautta omalla kohdallasi. Arabialaisen viisauden mukaan suuri synti on, kun erämaassa löytää lähteen eikä kerro siitä muille…

Olavi Mäki-Patola
pastori
Kouvolan seurakunta