Kohti pääsiäistä 

Ihana luminen ulkoilusää houkutteli varmasti laskiaismäkeen, laskeutumaan matkalle kohti pääsiäistä. Matkalla kohti pääsiäistä vietämme paastonaikaa. Tämän vuoden kirkon paastokalenterissa tälle päivälle lukee päivän Psalmin sanat: ”Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani. Jumalani, sinuun minä turvaan.” Ps 91:2. 

Nuo sanat ovat ainakin minulle lohduttavat. Arjessa teemme työtä muuttuvissa olosuhteissa ja epävarmuudessa. Turvapaikka, Jumala löytyy rukouksen päästä. Lohdutusta ja voimaa – rohkeneeko sitä rukoilla Jumalalta? Paastokalenterissa monessa kohtaa löytyy sana rukous – rukoile. Paastoaminen tarkoittaa jostakin luopumista ja samalla katseen kääntämistä ulospäin. Voisiko tässä ajassa paastoni olla paastoa itsekkyydestä ja tilalla rukousta toisten ihmisten puolesta. Tapaamisia on vältettävä, niin olemme oppineet, mutta Jumalalle juttelu, rukous ei onneksi kuulu näihin kiellettyihin tapaamisiin. On lupa rajattomasti rukoilla. Rukoilla itselle voimaa arkeen ja muistaa läheisiä, sairaita, hädässä olevia. Rukous antaa voimaa ja lohdutusta, sillä Jumala tulee lähelle.  

Psalmi jatkuu: ”Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet.” Ps 91:11. Matkalla pääsiäiseen, matkalla koronan keskellä emme ole yksin, Jumalan huolenpito on läsnä.  

Matkalla pääsiäiseen on mukana myös kaipuuta kotikirkkoon, alttarin äärelle. Kotikirkon jumalanpalvelukseen osallistutaan kotoa, ja ainakin minun on todettava, että jumalanpalvelukseen vapaasunnuntaina osallistuessa neulon. Ja tästä lähti ajatus, paastonaikaa voi kulkea rukoillen ja mietiskellen ja samalla neuloen.

Tänään aloitamme yhdessä seurakuntamme sosiaalisen median kautta neuloa kotikirkkosukkia. Sukkia, joiden aiheet on poimittu Anjalankosken seurakunnan kirkoista. Näin pala kotikirkkoa kulkee matkassa, kun palmusunnuntaina pääsiäisen kynnyksellä sukat ovat valmiit ja lämmittävät jalkoja. Kun silmukat soljuvat sormien lomassa, hiljaiset huokaukset, ilon ja huolen aiheet kohoavat kohti Jumalaa. 

 Siunatkoon sinua kolmiyhteinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki matkalla kohti pääsiäistä! 

Johanna Pesonen 
kasvatuksen kappalainen
Anjalankosken seurakunta