Naiset esikuvina

Elokuun lopussa tarkastettiin Suomen kirkkojen alttaritauluja käsittelevä väitöskirja. Siinä esitetään mielenkiintoisesti, että naistaiteilijat loivat 1800-luvun lopussa uudenlaisia aiheita, jollaisia ei kirkkoihin aikaisemmin ollut tehty. Niissä naiset ja lapset olivat keskeisinä hahmoina kohtaamassa Jeesusta. Erityisesti sen ajan tuotteliaimman alttaritaulujen maalaajan Alexandra Frosterus-Såltinin tuotanto esitellään.

Alttaritauluissa toistuu kaksi teemaa, joilla naistaiteilijat toivat esiin heille läheisiä asioita. Toisaalta ovat toimeliaat, aktiiviset naiset, joita kohtaan Jeesus esittää erityistä hellyttää ja laupeutta. Toisaalta on yksittäisen naisen ja Jeesuksen läheinen ja tunteisiin vetoava hetki.

Molemmat teemat toistuvat tämän sunnuntain evankeliumin kertomuksessa sisaruksista Martta ja Maria. Turhaan ei Martta-järjestö ole ottanut nimeä tuolta tekijältä, touhuajalta ja kaiken järjestäjältä. Esikuvaksi nostetaan kuitenkin Maria, joka jättäytyy touhusta irti ja vain istuu Jeesuksen lähellä.

Nämä tekevät ja aikaansaavat Martat ovat syystäkin kokeneet tilanteen epäreiluksi. Hikihatussa puurtamisesta ja usein näkymättömästä ja aikaa vievästä vaivannäöstä harvoin kiitosta tulee. Siksi varmasti Jeesuksen kiitosten suuntautuminen ”laiskaan” Mariaan on ottanut luonteelle. Kohtaus on ajaton, sillä luultavasti Jeesuksen aikanakin asetelma oli yhtä tuttu kuin nykyäänkin ja lopputulos yhtä yllättävä.

Jeesuksen sanat voi ottaa yksinkertaisena viisaana kehotuksena: pidä välillä paussia ja vedä henkeä, niin lataudut ja tekeminenkin tuntuu taas sen jälkeen sujuvan. Varsinainen tarkoitusperä taitaa kuitenkin olla syvällisempi: jättäydy Jumalan suojelukseen ja huolenpitoon niin saat voimaa elämääsi.

Alttaritaulujen naishahmojen viesti on samankaltainen. Ensin tulee Jeesuksen kohtaaminen ja Jumalan laupeuden osoitus heitä kohtaan. Vain siten löytyy paikka elämässä ja tehtävä, johon ryhtyä.

Ari Luomajoki
Valkealan seurakunnan pastori