Elämän suojatie

Raamatussa annetaan meille paljon erilaisia käskyjä, ohjeita ja kieltoja. Kymmenen käskyä, rakkauden kaksoiskäsky, kaste- ja lähetyskäsky, vuorisaarna ja paljon muita. Vuorisaarnassa on paljon mahdottomalta kuulostavia elämänohjeita. Kymmenen käskyä ovat melkein jokainen negatiivisessa muodossa ”älä” tai ”ei”. Välillä tuntuu, että elämä on yhtä kieltämistä ja sääntöjen noudattamista.

Olisiko elämämme vapaampaa ilman käskyjä ja lakeja? Tätä olen usein kysynyt nuorilta rippikoulussa. Joku vastaa välittömästi, että totta kai, koska silloin saisi tehdä ihan mitä tahansa. Joku toinen taas miettii asiaa vähän pidemmälle ja sanoo, että tavallaan joo, mutta ei sitten kuitenkaan. Jos kaikki saisivat tehdä ihan mitä huvittaa niin maailmassa vallitsisi kaaos ja vahvimman oikeus.

Käskyjä ja lakeja, Jumalan ja Jeesuksen ohjeita meille voi ajatella suojatienä. Suojatien tarkoitus on tarjota nimensä mukaisesti turvallinen, suojattu kohta ylittää tie. Noudattamalla ohjeita, eli ylittämällä tien suojatien kohdalta, on todennäköistä päästä tien toiselle puolelle vahingoittumattomana. Jos taas ei välitä suojatiestä, kävelee päin punaisia tai ylittää tien jostain muualta, on todennäköisyys vahingoittua paljon suurempi. Samalla tavoin säännöt ja ohjeet on annettu meille turvaksi ja niitä noudattamalla selviämme elämästämme todennäköisemmin vähemmin kolhuin.

Jos suojatietä koskevia sääntöjä tai ohjeita ei kunnioiteta, vaarantaa siinä itsensä lisäksi muita ihmisiä. Autolla tai mopolla liikkuessa seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Omat sääntö- ja ohjerikkomukset eivät vaikuta vain ihmiseen itseensä, vaan myös lähellä eläviin ihmisiin. Jos autoilija ja kävelijä kohtaavat suojatiellä, niin ei ole epäselvää kumpi siinä voittaa.

Näin koulujen alkaessa on hyvä muistaa liikenneturvan muutaman vuoden takainen iskulause: ”Sinä teet suojatien”. Samalla tavalla me jokainen teemme ja toteutamme lain ja käskyt ja niiden kautta hyvää ja turvallista elämää. Käskyt ja lait on annettu meidän kaikkien suojaksi ja turvaksi, onnellisen ja hyvän elämän mahdollistamiseksi jokaiselle.

Iida Pietala

Elimäen seurakunta