Ovet auki

Jeesus sanoi tullimies Matteukselle: ”Seuraa minua”. Evankeliumi ei kerro, tunsivatko he toisensa ennestään, vaihdettiinko ensin kuulumisia tai minkälainen mies Matteus oli. Hänet kuitenkin Jeesus poimi ihmisten keskeltä ja hänelle osoitti sanansa. Arkityö sai jäädä ja rukkaset pudota, kun Matteus vastasi myöntävästi Jeesuksen kutsuun. Se veti häntä puoleensa magneetin tavoin: Jeesus oli seuraamisen arvoinen eikä tarjottua tilaisuutta kannattanut jättää käyttämättä.

Kutsu seuraamiseen voi tulla meillekin juuri siihen kohtaan, jossa parhaillaan olemme.  Se voi tulla montaa eri reittiä ja monella tavalla. Silloin vain tiedämme, että nyt on aika nousta ja lähteä liikkeelle, uutta kohti. Reitti on tuntematon, mutta turvallinen, sen takaa matkan järjestäjä. Ensin kuitenkin juhlitaan. Se on juhlan paikka, kun kadoksissa ollut löytää kotiin, takaisin yhteyteen.

Ovet ovat auki juhlatalossa.  Vieraanvaraisesti tulijat otetaan vastaan ja heitä palvellaan hyvin. Taloon kokoontuukin monenlaista porukkaa. Vieraslista puhuttaa niitä, jotka ovat tottuneet siistimpään menoon. Kuitenkin Jeesus vastaa heille painokkaasti: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat”. Hän on tullut niitä varten, jotka nimenomaan eivät ole niin salonkikelpoisia. Hän on tullut ihan tavallisia tallaajia varten. 

Pidot Matteuksen kodissa kuvaavat oivalla tavalla sitä, millainen kirkon kuuluisi olla.  Ovea pidetään auki kaikille tulijoille. Ei pelkästään niin, että saa tulla vaan niin, että jokainen kokee olevansa lämpimästi tervetullut ja odotettu.  Keneltäkään ei kysytä pääsylippua tai suorituksia. Saa tulla ja olla juuri sellainen kuin on.  Silloin kokee olevansa turvassa eikä tarvitse pelätä, että tulee syrjityksi tai ulkopuolelle jätetyksi. 

Kenenkään edestä ei vedetä ovea kiinni. Kaikilla on tilaa olla, ajatella ja uskoa.  Ulkopuolelle jäävät ainoastaan ne, jotka itse jättäytyvät ulkopuolelle eli ne, joille ei kelpaa Jeesuksen ja hänen kavereittensa seura.  Heillekin pidetään ovea auki. Annetaan mahdollisuus muuttaa mielensä, lopettaa mököttäminen ja liittyä seuraan kokemaan yhteyttä toisten matkalla olijoiden kanssa Jeesuksen seuraajina.    

Sirkka Laine-Haimi
perheneuvoja
Kouvolan seurakuntayhtymä