Oi jospa kuin lintunen

Kukaan, joka tietää jotain syvästä ja merkityksellisestä ihmissuhteesta, ei kokemuksen perusteella suoralta kädeltä allekirjoita Jeesuksen sanoja ”Teille on hyödyksi, että minä menen pois” (Joh. 16:7).

Menetyksen kohdatessa Petri Laaksosen monelle tärkeän laulun sanat kolahtavat: ”Sen järjellä me ymmärrämme, kun toinen lähtee, toinen jää. Vain pieni lapsi sisällämme ei sitä saata ymmärtää”. Kaivata voi vain häntä, jonka kanssa on ”jättänyt kahdet jäljet santaan”, kokenut tunnetasolla jotain merkittävää. Ikäännymme kuinka paljon tahansa, pieni lapsi sisällämme haluaa kuulla olleensa poismenneelle rakas ja tärkeä, tapahtui poismeneminen sitten kuoleman, avioeron, sairauden, sodan tai minkä muun syyn johdosta tahansa. 

Jeesuskin meni siis aikanaan pois. Hän menee edelleen kokemuksissamme pois usein juuri silloin, kun häntä kipeimmin tarvitsemme. Toisina päivinä ”minkä takia” -kysymykseen vastauksen voit antaa vain Sinä itse. Toisina päivinä läsnä on ajatus kaipauksesta Jumalan antamana lahjana. Pyhää Henkeä ei turhaan kuvata lintuna, joka lennättää meidät kaipauksen siivin poissaolevan luo – ja Jeesuksen meidän luoksemme. Hitaasti ja salatulla tavalla avautuu Jumalan kansan vaellus kohti uutta, turvallista kotimaata.  
 

Kaija-Liisa Lindberg
kappalainen
Kouvolan seurakunta