Reformaation merkkivuosi

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiään. Teesit käynnistivät tapahtumasarjan, jota kutsutaan reformaatioksi. Merkkivuotta vietetään 30.10.2016–5.11.2017 Suomessa ja maailmalla.

Mikä reformaatio?

Martti Lutherin julkaisemat teesit kritisoivat aikansa kirkon epäkohtia. Teesien julkaisun seurauksena käynnistynyt tapahtumasarja muovasi kirkollista elämää, kieltä ja kansansivistystä, kulttuuria, hallintoa ja lainsäädäntöä. Reformaation seurauksena syntyi myös luterilainen kirkko.

Merkkivuoden tarkoituksena on lisätä tietoutta reformaation merkityksestä nykypäivän ihmiselle ja innostaa suomalaisia tutustumaan omiin kulttuurisiin ja uskonnollisiin juuriinsa.

Merkkivuoden valtakunnallinen teema Armoa 2017! nousee Lutherin ajattelusta. Merkkivuosi haastaa pohtimaan, mitä armo ja armollisuus ovat ja miten ne näkyvät nykypäivänä. Merkkivuotta vietetään yhteistyössä Suomi100-juhlavuoden kanssa.

Armoa Kouvolassa

Reformaation merkkivuosi näkyy myös Kouvolan seurakuntayhtymän strategisessa painopisteessä, joka on Armoa2017! Painopiste muistuttaa kristillisten arvojen merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa ja liittyy myös itsenäisyyden juhlavuoteen – kiitämme Luojaa kotimaamme itsenäisyydestä. Painopiste kutsuu Kouvolan seurakuntia pohtimaan armon merkitystä ajassamme sekä nostamaan yhdessä esille reformaation helmiä – mikä on Martti Lutherin viesti tämän päivän ihmiselle?

Helatorstaina juhlitaan seurakunnissa

Helatorstai 25.5.2017 on yksi reformaation merkkivuoden kohokohdista, ja päivälle on suunnitelmissa tapahtumia kaikkiin Kouvolan seurakuntiin.  Helatorstain päätapahtuma Kouvolassa on Keskuskirkossa esitettävä kirkko-ooppera Rakkauden ateria. Kyseessä on uusi teos, jonka kantaesitys on 10.4.2017 Kuopion Tuomiokirkossa. Teoksen on säveltänyt Matti Heininen, dramatisoinnin on tehnyt dramaturgi Veera Airas, joka myös ohjaa oopperan.

Katso lisää: www.reformaatio2017.fi

Reformaation merkkivuoden logo