Elimäen kirkko

Vanhamaantie 16, 47200 Elimäki

Elimäen kirkko

Elimäen kaunis puukirkko on rakennettu alunperin pitkäkirkoksi 1638. Nykyisen ristinmuotonsa se on saanut 1678 ollen näin suomen vanhin toiminnassa oleva puinen ristikirkko.

Kirkossa on maassamme harvinainen barokkityylinen kuoriaita vuodelta 1666.

Arvokas, kolmiosainen alttaritaulu on ollut jo Elimäen ensimmäisessä 1571 rakennetussa kirkossa. Alttarilaitteen tauluineen on lahjoittanut Casper Wrede yhdessä vaimonsa Sophia Tauben kanssa vuonna 1632.

Saarnatuoli on 1600-luvun puolivälistä ja sen on suunnitellut Pernajan mestarina tunnettu Lorentz Haberman. Kirkon seiniä ja todennäköisesti myös kattoholveja ovat koristaneet viipurilaisen Valentin Betken mustavalkoiset maalaukset vuodelta 1679. Maalauksista on nykyään nähtävissä vain lehterien taustoilla säilyneitä osia.

Kellotapuli on myös barokkityylinen ja sen tekijänä on ollut Aatami Juhonpoika Marttila. Tapuli on rakennettu 1700-luvun lopulla.

Elimäen kirkkoon mahtuu 600 henkilöä.

Tilassa on äänentoisto ja vahvistin silmukka, urut sekä piano.

Kirkkoa ympäröivässä kirkkotarhassa sijaitsee mm.  kartanon omistajien, pappien ja kanttoreiden hautoja, sankarihauta-alue jossa on kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen suunnittelema 1952 paljastettu sankaripatsas "Uhri", sekä uusimpana keväällä 2014 käyttöön otettu muistolehto.

Vaativa pyörätuolireitti
Wi-Fi